Home STAGE TO DO'S Visa / J-1 Procedure

Visum

Nadat er een stageplek is gerealiseerd, komt het belangrijke onderdeel van de juiste reisdocumentatie. Er zijn talloze visa voor Amerika, hierdoor kan het zijn dat je het overzicht kwijt bent over welk visum je nou nodigt hebt. Alles hangt natuurlijk af van je reisdoel, in dit geval dus een stage of onderzoek. Hieronder vind je de uitleg omtrent de twee soorten visa die waarschijnlijk aansluiten op jouw reisdoel:

J-1 visum voor stagiaires

J-visa worden niet alleen verstrekt aan studenten maar ook aan stagiairs, docenten, wetenschappelijk medewerkers, onderzoekers, internationale bezoekers anders dan toeristen, au-pairs, kampleiders, en deelnemers aan zomerprogramma's. De toegestane verblijfsduur op een J-1 visum verschilt per categorie. Voor de meeste stagiairs is dat een maximum van 18 maanden. Voor docenten, wetenschappelijk medewerkers en onderzoekers geldt een maximale verblijfsduur van 3 jaar. Voor internationale bezoekers en au-pairs geldt een maximale verblijfsduur van 1 jaar, en kampleiders/deelnemers aan zomerprogramma's kunnen een J-1 voor maximaal 4 maanden verkrijgen.

Het verkrijgen van een J-1 visum ligt wat gecompliceerder dan het B-visum. Om het J-1 visum aan te vragen bij het consulaat, moet je in het bezit zijn van het DS-2019 formulier. Dit formulier wordt alleen uitgegeven door 'Designated Sponsors', dat zijn organisaties die door de Amerikaanse overheid de bevoegdheid hebben verkregen om o.a. zo'n DS-2019 formulier uit te keren. Om in aanmerking te komen voor het formulier, moet je eerst een aanvraag indienen en dat moet worden goedgekeurd. Abroad Internships heeft een samenwerkingsverband met YummyJobs, zij helpen o.a. studenten met het aanvragen van het J-1 visum.

Het duurt tussen de 6-8 weken om dit visum te verkrijgen. De kosten voor dit visum bedragen totaal gemiddeld zo'n 900-1100 euro.

Voor meer de exacte informatie betreffende de tarieven en de aanvraagprocedure verwijzen we je naar http://www.yummyjobs.com/opportunities/programmes/32/yummy-j1-visa-services/.

B-1/B-2 visum voor zaken en toerisme

De B-status is voor niet-immigranten die voor zakelijke of vakantiedoeleinden de VS willen bezoeken, en dus ook voor bijvoorbeeld studenten en wetenschappelijk medewerkers die bronnen willen raadplegen in Amerikaanse bibliotheken. Nederlanders hebben voor een verblijf van minder dan 90 dagen geen visum nodig. Wie langer wil blijven, kan een B-1/B-2 visum aanvragen bij het Consulaat.

Werken of studeren in Amerika is tijdens verblijf op een B-1/B-2 visum niet toegestaan. Als de douanebambte bij de Amerikaanse grens het vermoeden heeft dat je dat gaat doen, heeft hij de bevoegdheid je meteen terug te sturen. In zeer incidentele gevallen kunnen bezoekers een studie volgen op een B-1 visum. Voorwaarden zijn dan wel dat het een korte cursus betreft (van minder dan 18 uur per week), de cursus een recreatief karakter heeft (niet beroepsgericht) en slechts een beperkt onderdeel is van de gehele reis.

In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen stagiairs op een B-1 visum naar de VS. Hierbij gaat het om een puur informatieve stage, waarbij de stagiair als vrijwilliger meeloopt in een organisatie en bijvoorbeeld bedrijfsprocessen observeert. Zodra de stagiair ook maar iets meer doet, bijvoorbeeld kopiëren voor een medewerker van het bedrijf, is een stage-visum vereist. Er mogen dus geen praktische werkzaamheden verricht worden. Verder moet je een verklaring kunnen overleggen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf te bekostigen en een support letter van de stageverlenende instelling. Het B-visum is over het algemeen binnen twee weken te regelen, afhankelijk van hoe lang het duur voordat je je documenten op orde hebt en wanneer je bij het consulaat terecht kan. De kosten voor dit visum zijn zo'n 100 euro, kijk voor de exacte bedragen op de website van het consulaat.

Mocht je nog vragen hebben inzake dit onderwerp, kan je altijd mailen naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!