Home mark blog Blog - "Yes We Can"!!

 "Yes We Can"! 4 November 2008

In de aanloop naar Dinsdag, 4 November 2008 merkte ik eigenlijk nog weinig van de emotionele lading van deze verkiezingsronde.
Op televisie kom je het veel tegen. In elke staat waar campagne wordt gevoerd, wordt dezelfde, of iets op de staat aangepaste, speech ter gehore gebracht. Steeds met een andere invloedrijke bijspreker om het publiek echt goed warm te maken voor de presidentskandidaat. De kandidaten proberen elkaar steeds weer te pakken op elkaars woorden en verleden. Er wordt over het algemeen maar weinig op de inhoud in gegaan. Zo wil ik graag(!) een voorbeeld noemen in de vorm van Arnold Schwarzenegger. Deze presteerde het bij een ode aan McCain, Obama te pakken op zijn pezige lichaam. Het publiek genoot van zijn onderbroeken lol. “I was an action figure in my movies, John McCain was an action figure in real life”, was denk ik een van zijn sterkste uitspraken.
Veel meer dan dit had ik tot maandag eigenlijk niet meegekregen van de verkiezingen.
election election election

Maandag waren er al tientallen mensen bezig met het bouwen van stellages voor het GE gebouw waar ik werk. Ik had geen idee waar dat voor was. Toen ik dinsdag op mijn werk aankwam werd het me al wat duidelijker. Er waren grote schermen opgehangen om de ontwikkelingen van ‘The Election 2008’ op te kunnen volgen. Dinsdagmiddag rond half 5 begon het al te schemeren en af en toe zag ik wel een flits, maar zocht er verder niets achter. Toen ik rond half zeven het gebouw verliet, wist ik even niet wat ik zag. Massa’s mensen, die allemaal omhoog keken naar die hoge grote schermen. Veel nieuws reporters liepen rond om de mening van de menigte te peilen. 30ROCK was volledig in het licht gezet. Het gehele gebouw was een grote Amerikaanse vlag  van licht! Tof gezicht! Ik was trots dat ik in een van die sterren, daar in die vlag, net zat te werken.

Het idee was ontstaan om een ‘electiondrankje’ te gaan drinken met wat collega’s in een bar waar we alles konden volgen. Gelukkig wist ik ongeveer hoe de Amerikaanse verkiezingen werken. Het was de eerste keer dat ik iets met mijn collega’s ging drinken dus ik heb mijn best gedaan iedereen een beetje te spreken. Grapjes in het Engels gaan me al een stuk beter af.

Na één drankje moest ik weer gaan. Ik had namelijk afgesproken met Nina, Jason en Anouk om de verkiezingen in Harlem bij Nina thuis te volgen.
Anouk; vriendin van Nina, net als Nina een 3 jarig contract bij Ford Models, komt uit Delft. Jason; vriend van Nina, komt uit Maine, ex-model, werkt nu bij Mis en Place.
Omdat het al aardig laat begon te worden, half 8, moest ik me haasten om op tijd te zijn voor de wraps die Nina en Anouk zouden maken. Van 6th Ave naar Times Square, waar ik de metro richting Uptown moest pakken, was een klein stukje lopen. Op straat zag het ‘blauw’ van de mensen. ‘OBAMA, CHANGE WE NEED’ las ik. Blanke en gekleurde mensen droegen dezelfde democratische kleur blauw. Ik gebruik ‘blanke en gekleurd mensen’ omdat het hier nog steeds zo speelt. De staat New York was Dinsdag voor 63% blauw, de stad misschien 90%.

Gelukkig op tijd in Harlem aangekomen. Nina’s huis is precies 30 blokken naar het Noorden bij mijn kamer vandaan. Wraps eten, televisie aan en kijken. In Nederland hebben jullie vast wel gezien hoeveel mensen de straat op gingen om samen dit moment mee te maken. Want, zou dit een moment worden dat als ‘historische eerste’ de boeken in zou gaan? Ik voelde bij mijzelf en de anderen naast me de spanning toch ook wel oplopen. Mede door de herrie van buiten. Op de hoek van Adam Clayton Powell en 125st op een mooi groot plein waar ook het standbeeld van Adam Clayton Powell te vinden is, was een gigantisch scherm neergezet. Duizenden zouden hier later op af komen. Nu iets meer gekleurde dan blanke mensen maar dat heeft natuurlijk te maken met de weerspiegeling van de buurt. Dit plein had ik al gezien toen ik mij naar de wraps haastte vanaf het metrostation.

Obama kwam al heel snel voor in de strijd, door een paar waardevolle staten in het Oosten. Eigenlijk, voor mij dan, heel onverwachts was het ineens over. De telling voor California, heel waardevol(!), was doorgekomen. Ding-Dong(!), Sint Juttemus bestaat toch! Met een schreeuw van emotie werd New York wakker geschud. “Obama made it”. Als duiven op een zak broodkruimels liep het plein op 125st  vol en steeds meer mensen sloten zich hierbij aan.
Wij ook maar dan! Wat ben ik blij dat ik ben gaan kijken! Mensen uitzinnig van geluk, ontredderd en in de war. Dit was immers iets wat toch niemand voor mogelijk had gehouden in de VS. Een broeder had het gered. “Yo(!) white boy, a new sheriff is in town”! Ik lach maar..

election

Feestmuziek en vrolijke mensen brachten een enorme positieve energie vrij die ik niet kan omschrijven. Het sloeg over op iedereen die kwam kijken. Het geluk was af te lezen van ieders gezicht.
Ik wil trouwens niet weten wat er was gebeurd als McCain die verkiezingen had gewonnen.
Verschillende sprekers betreden het podium. Op een voor hun typerende manier bespelen ze het publiek en zegenen ze iedereen met dit geschenk van god. De slavernijperiode en de onderdrukking wordt meerdere malen aangehaald en de revolutie binnen Amerika benoemd. Discriminatie zal tot het verleden behoren en wie weet heeft Amerika over een aantal jaren wel een vrouwelijke president.
Dan.. de man waar het om draait betreed het podium van Chicago en het gigantische scherm op 125st New York, dat wij allemaal goed konden zien vanaf een tribune achterin het plein. Een uitbarsting van allerlei emoties is het gevolg van een ogenschijnlijk blije en opgeluchte Obama, die nu eindelijk zijn ‘victory speech’ kan beginnen. Een perfect geluid.
Stil.. Obama begint te praten. Niet normaal, wat goed! Met mooie woorden en een goed opgebouwde speech maakt Obama  heel veel indruk op mij en iedereen om mij heen. “He nailed that speech”, hoor ik later. Wie had het op dit moment, dit historische moment, beter kunnen doen. Waanzinnig was het. “Yes we can”!
Bekijk hier de Speech van Obama (Deel 1 & 2)


election Mark Jetten - 5 November 2008


 

 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!