Home VOORBEREIDING

Voorbereiding | Stage USA

Als je op stage wilt gaan in de USA is het onwijs belangrijk dat je met een goede basis begint. Zorg er voor dat je voor je zelf goed hebt uitgezocht wat je wilt gaan doen! Lees de ervaringen van anderen om een beeld te kunnen vormen van een stage in de USA. Zo kom je er een beetje achter wat je nu precies op je hals haalt en of het wel zo’n droomreis is als je zelf in gedachte hebt.

Tip: Bekijk op dit moment ook eens de tijdsplanning!! Veel studenten hebben geen idee hoeveel tijd het regelen van een stage in beslag neemt. Zo zijn er een aantal heikele punten als Visum, huisvesting en de communicatiestroom binnen jouw toekomstig stagebedrijf waar je mee te maken hebt! Begin ruim een jaar vóór de geplande vertrekdatum met het zoeken naar een geschikt bedrijf!

Tip: Praat met je stagebegeleider over jouw plan! Praat er sowieso met mensen over. Je zal er achter moeten komen wat jouw sterke punten zijn en hoe je jezelf wilt verkopen.

Zet alles op een rijtje, letterlijk. Schrijf op wat je wilt gaan doen. Mensen kunnen je namelijk niet helpen als je niet weet wat je wilt. Aan studenten, die zonder enig research, vragen hebben over een stage in Amerika hebben docenten geen boodschap! Er zijn namelijk te veel studenten die met loze vragen proberen antwoorden te krijgen. Zorg dat je jouw wens goed onder woorden kan brengen. Heb zelfvertrouwen en ga er voor! Wel eerst voorbereiden!!

Kijk eens op websites waar stages aangeboden worden om een idee te krijgen hoe dit werkt en in welke hoedanigheid het wordt aangebonden. Goede websites om te checken voor je stage in Amerika:

(bron: nuffic.nl)

www.ifmsa.nl Stages voor medische studenten.

www.ihipo.com Vacaturesite met stages en banen op academisch niveau in het buitenland.

www.integrand.nl Grootste bemiddelaar voor academische stages, met enkele internationale stages.

www.uitwisseling.nl Stages in de agrarische sector in Engelstalige landen.

www.un.org Stages bij de Verenigde Naties, via ‘Search’ zoeken op ‘internship’.

Solliciteren in Amerika

Wanneer je solliciteert naar een stage in het Amerika is je presentatie natuurlijk het belangrijkste. Op afstand kan je dit natuurlijk alleen maar via een CV en mooie motivatiebrief doen. Belangrijk dus dat deze informatie een goede en juiste indruk achterlaat van jou zodat je verder gaat in het proces op een unieke stagekans in de USA.

Nu heb je natuurlijk voor elk land andere ‘regels’ en gewoontes. Voor een stage in Amerika schrijf je een andere sollicitatie dan wanneer je gaat voor een stage in Australië. Toch zijn er altijd een aantal basis regels die wij je deze week aan de hand van deze blog laten zien.

Vooraf moet je er bij stilstaan dat er vaak niet langer dan 15 seconden naar je CV wordt gekeken. Heel handig dus om de belangrijke informatie als eerste te beschrijven. Helemaal wanneer je solliciteert op een stageplek bij een bekende, grote, internationale organisatie. Hier zal je niet de enige in de rij zijn en moet je dus snel, maar wel extra, opvallen.

Pas daarnaast je CV ook aan op de functie waarnaar je solliciteert. Wil je een creatieve of grafische stage lopen dan is een sprekende CV van belang, wanneer dit een financiële stage betreft is de juiste informatie op een nette manier de beste weg om jezelf te presenteren.

De motivatiebrief moet in grote lijnen een toevoeging zijn op je CV. Het moet iets persoonlijker zijn dan je CV, die trouwens het beste 1 kantje is en als het niet anders kan 2.

Cover Letter

Een motivatiebrief moet een korte toevoeging (rond een half A4tje) zijn op je CV.

Het is belangrijk dat er goed wordt verteld wie jij bent, waar je naar opzoek bent en wat je verwacht van de stage.

  • Het eerste gedeelte: persoonlijke informatie. Wie ben jij en wat kan jij?
  • Het tweede gedeelte: Waar ben je naar op zoek en wat verwacht je van een stage? Wat is de reden voor een stage in het Amerika en wat wil je leren?
  • Het derde gedeelte: Wat kan het stagebedrijf van jou verwachten?
  • Het laatste gedeelte: een nette afsluiting

CV

In je CV is het natuurlijk van belang om eerst je persoonlijke gegevens te vermelden. En daarna komt iets dat veel studenten vergeten, het doel van je stage.

Leg 2 a 3 korte zinnen uit wat je wil doen. Dit is iets dat de meeste bedrijven in het buitenland als eerste willen zien. Past dit niet, of kunnen ze het niet vinden op je CV, dan gaan de meeste bedrijven verder naar de volgende. Je doel is dan ook meteen je kans.

Na je doel, of in Engels Objective, vertel je de opleidingen die je hebt gedaan. Dit kunnen het beste relevante opleidingen zijn als je MBO, HBO of WO, een middelbare of lagere school is voor veel bedrijven niet belangrijk en maakt je CV ook weer een stuk langer. Probeer ook alles in je CV te vertalen naar juist Engels. Ook je opleiding, dus in plaats van HBO College en Universiteit University.

Let op! Met alle onderdelen begin je altijd met de opleiding of baantje dat je nu doet en zo ga je terug naar het verleden.

Na je opleiding te hebben genoemd begin je met je werkervaringen. Het beste is om werkervaring aan te kaarten die relevant is voor je opleiding en je stage. Ook bij dit onderdeel begin je met je laatste baantje, beoordeel zelf of de werkervaring relevant is. Kijk dan vooral naar de taken en verantwoordelijkheden die je had.

Je kunt ook een kopje maken over eerder vervulde stages. Leg dan kort uit wat je hebt gedaan, welk bedrijf dit is geweest en voor welke periode in je studie dit was.

Een belangrijk onderdeel van je CV zijn je karaktereigenschappen. Hierin laat je kort naar voren komen wat voor jou spreekt. Maak dit niet te lang, maar benoem 3 a 4 eigenschappen die jou typeren.

Bedrijven willen ook graag weten welke kantoor vaardigheden je hebt. Kun je bijvoorbeeld werken met Photoshop of Excel? Geef dit dan aan, vaak is dit interessant voor werkgevers.

Geeft naast je native language (moedertaal) de talen die je spreekt. Geef aan hoe goed je ze beheerst (excellent, good, average, poor). Maak een onderscheid tussen je spreekvaardigheid (spoken) en schrijfvaardigheid(written).

Geef ook aan waar jouw interesses liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hobby’s.

Als je een referentie hebt kun je die noteren. (naam van de contactpersoon, functie, telefoonnummer, email adres). Je kunt ook een nette brief van meesturen als referentie.

Heb je geen referenties paraat, maar kan je daar wel eventueel aan komen. Vul dan hier in: Available upon request.

School vereisten / Stageovereenkomst

Zorg er voor dat je inzicht hebt in de schoolvereisten voor een (buitenlandse) stage. In sommige gevallen kunnen de bedrijven jou niet bieden wat de school van je verwacht.

Tip: Zorg dat je op de hoogte bent van de stage overeenkomst, die de school moet tekenen om jou op stage te laten gaan. Wanneer je op de hoogte bent, kan je ook met alternatieven komen of jezelf verdedigen wanneer jouw droomstage iets afwijkt van de stage overeenkomst. Met een ambitieus plan als die van jouw kan bij jouw coördinator vast wel iets te regelen zijn. Er is altijd een oplossing! Als jij maar op de hoogte bent van de regels,  initiatief toont en komt met eventuele oplossingen.

Message: ‘Initiatief’ is bij het regelen van een stage het sleutelwoord! Je moet er vanuit gaan dat je er alleen voor staat. Hulp kan je altijd krijgen! Maar... je moet wel op zoek en je zal er zelf tijd in moeten steken!

 

 

 

 

 

 

 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!