Home ervaringen Ervaringen - Joas

Joas "... een verschrikkelijk onbeleefd, snel ontevreden, gierig en arrogant volk.."

Joas - 4de Jaars student International Hospitality Management, Stenden University, Leeuwarden. Stage; InterContinental The Barclay, New York
Keuzes

Alles in het leven draait om keuzes en balans, wat voor stage wil ik gaan doen? Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik leren en waar wil ik dat doen? Ga je voor cultuur en uitdaging of kies je liever iets conservatiever?

Sluit je consensus door te vertrekken of vind je de balans door een stageplaats iets dichterbij je oorspronkelijke roots te vinden.Ik vond het persoonlijk vooral belangrijk dat ik heel veel kon leren, mijn inziens is dit ook de grondslag van een stage, leuke bijkomstigheid is dan natuurlijk dat je dit kunt doen in een stad of land waar je altijd nog eens had willen wonen en leven.


Voor mij was Amerika, en dan in het specifiek New York, hierin een ideale uitkomst, al van jongs af aan was ik erg geïnteresseerd in Amerika, Amerikanen en alles wat daar bij hoorde. Bovendien is de Amerikaanse hotelindustrie altijd internationaal toonaangevend geweest en zeker van aanvullende waarde aan mij persoonlijke ontwikkeling.

Toen daarom dus ook voor mij de kans bestond om naar Amerika te kunnen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Maargoed, tussen persoonlijke keuzes en daadwerkelijk geselecteerd worden voor een stageplaats zit nog wel een enigszins significant verschil. Mocht je dus in een procedure terechtkomen dat je, bijvoorbeeld via een stage bureau op school, moet (voor)solliciteren zorg er dan voor dat je zeer goed bent voorbereid, des te meer je weet, des te beter! Contact huidige stagiaires of vraag binnen je netwerk of er iemand is die een soortgelijke ervaring deelt. Klinkt cliché maar geloof me; er is niets beters dan informatie winnen van iemand die precies hetzelfde traject heeft afgelegd. Verder is het erg handig om de stad en de mensen alvast te bestuderen, ik heb veel gelezen over New York, aanraders zijn boeken van; Max Westerman (Max & The City, Max in alle Staten), Twan Huys (Ik ben een New Yorker) & Charles Groenhuizen ( o.a. Hoera een nieuwe president & Amerikanen zijn niet gek). Bovenstaande is slechts een selectie van het aanbod maar zeker de moeite waard om te lezen, veel vragen zullen door deze boeken worden beantwoord en je opinie zal zeker een verrijking krijgen.

Voorbereiding
Gefeliciteerd je gaat naar Amerika! Alleen voordat je daadwerkelijk richting Schiphol gaat is er nog een hoop te doen, niet in de laatste plaats je visum. Ik heb mijn Visum (een J1 stage visum) via CIEE geregeld, dit is een organisatie die zich manifesteert als jouw ‘sponsor’. Ik vind persoonlijk CIEE een fijne organisatie om mee samen te werken (net zoals alle anderen van mijn opleiding). De CIEE helpt je met veel keuzes die je moet maken en is duidelijk in instructies en formulieren. Begin op tijd met de hele papierberg, in mijn geval was de CIEE redelijk vlot met de reacties maar persoonlijk gaat er gewoon veel tijd zitten in het invullen, terugsturen en bestuderen.
Alles bij elkaar moet je in de totale kostenraming een bedrag van rond de E1200 reserveren voor je visum.

Editors note 1
De tip van een open ticket kopen klinkt aantrekkelijk, persoonlijk wou ik dit ook doen, maar de ervaring leert dat je hiermee niet in samenwerking met je stage visum kunt reizen omdat de Amerikaanse organisaties een retourdatum op je ticket willen zien zodat ze daadwerkelijk zien dat je ook een terugreis hebt geboekt en niet voor onbepaalde tijd in de States blijft. Klinkt absoluut als een techniek waar de betere Nederlandse ambtenaren nog een spreekwoordelijk puntje aan kunnen zuigen maar het zal je een hoop problemen schelen op de Amerikaanse luchthaven van bestemming.

Verder is het een goed idee om iemand te machtigen in Nederland, ik heb dit bij mijn ouders gedaan, mocht er onverhoopt iets gebeuren dan is de persoon in kwestie gemachtigd jouw honneurs waar te nemen aangaande bijvoorbeeld je bankzaken, studieregeling of ziekenfonds.
Denk ook aan je telefoon abonnement, je OV-kaart (op tijd opzeggen voorkomt een boete, en je komt tevens in aanmerking voor een reisvergoeding buitenland), je Nederlandse mobiele telefoon abonnement, postadres en je gegevens bij de IB-groep moet je aanpassen. Zorg als laatste dat je uistekend verzekerd bent, het CIEE heeft al een goede dekking, maar ik heb via mijn Nederlandse verzekeraar ook alles zorgvuldig opgescherpt en aangepast.

Amerika
Je bent er! In het begin vond ik het, mede ook door NY, overweldigend, snel, groot, kolossaal en continue doorgaan want stilstaan is direct achteruitgang, New York in het specifiek is hier meester in.
Laat alles je vooral overkomen en zorg dat je constant alert bent, en, ondanks dat ik een Engelstalige opleiding heb gevolgd merkte ik het ook aan mezelf (en ook mijn medestudenten) , je zult merken dat wanneer je eenmaal hier bent het Engels toch nog wel een graadje hoger ligt dan het huis-tuin- en keuken Engels wat in de Nederlandse contreien doorgaans er voor door moet gaan.
Het is slim om op tijd een bankrekening te verkrijgen, net als de meeste anderen heb ik dit geregeld bij Bank of America, deze bank heeft aardige studenten regelingen en heeft een fijne manier van internetbankieren.
Je krijgt een bankpas welke tegelijkertijd een pinpas en creditcard is, erg handig want voor veel aankopen (bijv: online tickets voor vluchten en sport/muziekevenementen) heb je een creditcard nodig, ideale uitkomst en ik mag toch aannemen dat wanneer je van plan bent naar Amerika te gaan voor stage je wel enigszins in staat bent om met je persoonlijke financiële middelen om te gaan. Voor al je gebruikelijke aankopen kun je deze pas dus ook gewoon als pinpas gebruiken en het word allemaal direct van eenzelfde rekening afgeschreven.
Zorg ook dat je zodra je kunt (je bedrijf zal dit aangeven) een social security (sofi) nummer haalt bij de desbetreffende gemeente. Deze heb je nodig om bijvoorbeeld zaken als belasting en inschrijvingen te regelen.

Amerikanen!
Noem ze nep, overdreven, luid of amicaal; Amerikanen zijn doorgaans zeer beleefd en vriendelijk in de omgang. Helemaal in het begin zul je dit zien als een deken van joviaalheid die over je introductietijd word uitgespreid maar in de loop van de tijd zul je merken dat dit dagelijkse koek is. De ‘How you doing’s’ en ‘How is it going’s’ zijn niet meer bij te houden en er word ook absoluut van je verwacht dat je iedereen (collega’s, vrienden, huisgenoten etc) op een fatsoenlijke (liefs persoonlijke) wijze een goedendag wenst. Doe je dit niet dan word je al snel ‘another arrogant Dutchie’. En geef ze eens ongelijk, van iemand goedemorgen wensen is nog nooit iemand slechter geworden geloof ik.

Editors Note 2
Ik heb mezelf in mijn tijd hier in New York werkelijk waar doodgeschaamd wanneer ik weer eens een groepje Nederlanders in een hotel, restaurant of zomaar ergens tegen het lijf liep. Wat zijn wij een verschrikkelijk onbeleefd, snel ontevreden, gierig en arrogant volk, en helaas denken zo’n beetje alle bevolkingsgroepen erover. Ik werkte dagelijks met bijna tien verschillende nationaliteiten en daarvan was niemand erg te spreken over Nederlanders, pijnlijk maar waar. Zorg dus dat je niet op die grote hoop word gegooid, en sta daarom open voor gesprekken, wees sociaal richting je collega’s en toon interesse dan zullen ze snel genoeg zien dat jij niet ‘another arrogant Dutchie’ bent.

Pret!
Goed, je bent in Amerika, je hebt een stoel op je werk en een bed in je huis; tijd om pret te gaan maken. En laat dit nu toevallig een land zijn waar dit prima kan!
Het maakt niet uit wat je leuk vind; het is hier en het is hier waarschijnlijk beter dan waar ook ter wereld! Muziek, sport. Film, theater, musea, restaurants of clubs, je hebt ze voor het uitkiezen. In New York kun je elke dag van je leven drie keer per dag uit eten gaan zonder ooit twee keer in hetzelfde etablissement te verschijnen. Boodschappen zijn hier redelijk aan de prijs (een gallon melk is duurder dan een gallon benzine) dus veel mensen gaan ook even snel uit eten of laten iets bezorgen, als je dit kunt; doen! Ik ben van mening dat je elke kans op gezelligheid aan moet grijpen wanneer je je voor een jaar in een fantastische stad bevind omdat zelfs een jaar meestal nog te kort is om alles mee te maken!
Een absolute must is toch wel een Amerikaanse sportwedstrijd, nu ben ik hier zelf een groot fan van dus ik ga vrij regelmatig, maar een bezoek zal absoluut een contribuerende waarde hebben aan je verblijf. Honkbal is heerlijk in de zomer, basketbal en American Football leiden de dans in het winterseizoen. Een verademing en verschil van dag en nacht vergeleken bij de onsportieve en haatdragende voetbalcultuur in Nederland.
Schrik in het begin niet van de prijzen, uitgaan is duur in Amerika, en dan met name alcohol. Vergis je ook niet in de Amerikaanse tipcultuur, je tipt hier minimaal 15% bij alles wat je doet in de uitgaansgelegenheden & taxi’s. Daarbij komt nog dat de meeste prijzen zonder btw zijn gepubliceerd dus schrik niet wanneer er alles bij elkaar nog 25% bovenop komt wanneer je iets besteld. Voorbeeld? Bij deze;
Cocktail $15 (dan ben ik nog vriendelijk)
Tax (8,38%) $ 1,27  (NY tax, verschilt per staat)
Tip (15%) $ 2,25 (minimale tip)
Totaal $18.52

Er word hier heel veel getipt, een klein lijstje waar ik allemaal tip; horeca, taxi, kapper, wasserette, garderobe, portier, gastvrouw, barman, bagasist, toilet, receptionist etc, etc.
Kortom; zorg dat je een goede stage vergoeding krijgt en/of zorg ervoor dat je een solide reserve achter de hand hebt want het leven is hier te mooi om op een houtje te bijten, geniet! Nu kan het nog lekker onbezorgd!

Tips
1)    Oke dan weet je het vast; je gaat aankomen, helaas, het is mezelf en in mijn naaste omgeving iedereen gebeurt; gemiddeld vijf kilo of meer. Veel Amerikaans vlees en vis is geïnjecteerd met hormonen, let daarom vanaf het begin af aan goed op wat je eet en probeer veel water te drinken en te sporten! Dan komt het zo weer goed.
2)    Koop een waterfilter; Amerikaans water bevat veel meer gloor dan dat in Nederland, deze filter haalt dit eruit en maakt het een stuk beter drinkbaar.
3)    Meeste steden hebben een bibliotheek waar je gratis lid van kunt worden, ideaal voor de nieuwste boeken, cd’s en dvd’s.
4)    Netwerk! In dit land is de gouden regel; It does not matter what you know, it is important who you know!
5)    Travelzoo.com heeft vaak erg interessante aanbiedingen voor reizen of evenementen.
6)    Vraag je collega’s, alles! (zij wonen er tenslotte en weten dus veel meer)
7)    Lees een krant; goed voor je Engels, algemene ontwikkeling en je kunt lekker meepraten.
8)    Geniet! Time flies when you are having fun!

Het ga je goed!

Vragen of opmerkingen? Leuk, laat het weten op;
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

En zie ook onderstaande voor meer verhalen over New York; met name wonen, uitgaan en sport!
http://joaskemerink.waarbenjij.nu

 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!