Home ervaringen Ervaringen - Stephanie

Stephanie (21) "Ik heb er vanaf het begin helemaal achter gestaan..."!

Opleiding: Mondriaan Middelbare Hotel School in Den Haag | Stage in Washington.
Hoe ben je aan deze stage gekomen?
Op school vertelde ik dat ik graag in Amerika wilde stage lopen. Uiteindelijk werd ik ingeloot! Vervolgens mocht ik op sollicitatiegesprek bij HRC (het bedrijf dat mijn visum geregeld heeft). HRC vond mij bij Washington DC passen en dat zou in combinatie met The Willard Intercontinental helemaal goed komen.
“Indien je ook een sollicitatiegesprek krijgt met HRC niet zenuwachtig zijn gewoon jezelf zijn.. des te beter kunnen ze je indelen”.

Hoe gaan ze op jouw stage om met interns?
Ik ben hier eigenlijk gewoon een werknemer, krijg betaald als een werknemer, word behandeld als een werknemer, dus eigenlijk gewoon goed! Als je goed werkt en je best doet en niet bang bent om vragen te stellen komt het goed.

Hoeveel dagen werk je daar?
Nu ik een kantoorbaan heb, werk ik maandag tot en met vrijdag van 10 tot 6. Heel relaxed dus! Hiervoor was ik hostess. Toen moest ik vaak van 02:30 PM tot 10 PM. Het beter zo. Nu maak ik regelmatige uren.

Kansen om te blijven?
Je hebt een kans om te blijven, maar dan moet je dat ook aangeven bij het Hotel, dat je graag zou willen terug komen na het afstuderen. Het Hotel kan dan verder je visum regelen.

stephanie stephanie stephanie stephanie

Woonruimte: Hoe heb jij je woonruimte geregeld en hoe ging dat?
Ik heb heel veel geluk gehad. Mijn ouders hebben me weggebracht zodat ik meer bagage kon meenemen en zodoende zouden ze een indruk krijgen van waar ik terecht zou komen. In die 3 dagen hebben we kamers gezocht.
De taxichauffeur die mij en mijn ouders naar de kamer reed, vertelde dat de buurt waar we aan het zoeken waren eigenlijk niet zo’n fijne buurt is. Hij wist wel iets beters.. Toen hebben we meteen voor de volgende dag een afspraak gemaakt om ons te laten zien welke plekken dan wel goed zijn. De eerste stop was meteen raak, heel veilig(!), groot genoeg, zwembad, gym, sauna, stoombad en alles inbegrepen (internet, gas en water). We waren dus erg blij met de  taxichauffeur. Omdat ik pas en week later mijn studio in kon, moest ik heel vervelend in The Willard slapen ;).
Hoe vind ik een appartement als die van jouw?
Zoek op Craigslist.com en zeg tegen iedereen op je werk dat je een woonruimte zoekt! Ook tegen mensen op straat en taxichauffeurs als je bijvoorbeeld met ze aan het praten bent. Of google ‘woonruimte gezocht’.

Financiën: Hoe heb jij je financiën geregeld?
Mijn ouders hebben mijn visum betaald en mijn eerste maand huur, maar die betaal ik terug met mijn borg. Verder heb ik natuurlijk mijn studiefinanciering + OV vergoeding. En verder heb best wel een leuk salaris. Je krijgt ook per 2 weken uitbetaald!

Visum

Ik had een J1 visum nodig. Dit is een is een stage visum. HRC heeft dat verder allemaal geregeld, zelf moet je een paar dingen opschrijven en dan weer scannen en weer versturen. Maar met HRC is het echt heel makkelijk, zij maken het je makkelijk.
Totaal heeft dit allemaal 4 maanden geduurd plus afspraak bij consulaat, het wachten op de papieren etc.

Voorbereiding

Tips, hoe lang heeft de voorbereiding voor jou geduurd? Wat heeft de voorbereiding gekost(!)?
In totaal heeft alles 6 maanden geduurd. Ik kreeg pas in december te horen dat het allemaal door ging. Ik vertrok in juni. Het visum heeft in totaal rond de 3000 euro gekost.

Praktische zaken

Als je aankomt op je werkplaats ontmoet je altijd al snel mensen. Je moet rekening houden met de eerste maand. Deze kost veel geld omdat je veel moet investeren! Tijdens uitgaan heb ik veel vrienden ontmoet. Je moet ook vooral niet thuis blijven zitten(!), maar de stad gaan bekijken en dingen ondernemen. Zo leer je het snelst mensen kennen. Wel grappig; In de eerste week moet je ook een drugstest doen. Plassen in een potje.

Je zal ook een social security nummer moeten aanvragen. Ga vroeg in de morgen want er staat al een rij voordat het bureau open gaat. De eerste week heb ik ook gelijk een mobiel gekocht. Gewoon een prepaid, anders zit je weer aan een abonnement vast. Nu kan ik gewoon credit kopen.

Credit card
Om een bankrekening te openen had ik een social security number nodig. Bij sommige banken niet. Ik zit nu bij Citibank. Heel relaxed! Ze doen alles voor me. Ik heb geen credit card! Ik vertrouw me zelf niet met zo’n ding, maar ik heb wel een debit card. Deze kan je gewoon gebruiken als een credit card. Het enige verschil is dat je niet rood kan staan. Top!
Vliegticket zo snel mogelijk boeken, hoe later hoe duurder. En koop een open ticket! Je kan je datum binnen een jaar veranderen. Ik heb dat zelf niet gedaan ik had een retourtje omdat dat goedkoper was dan een enkeltje, dus ik koop rond januari mijn ticket terug naar huis.

Ervaringen

De verkiezingen waren wel apart, je stond er mee op en ging er mee naar bed. Moet je nagaan dat ze al 2 jaar bezig zijn met die verkiezingen! Dus 4 November was iedereen blij en opgelucht dat het over was en natuurlijk dat Obama heeft gewonnen.

Ik ben ook een keer met een vriendinnetje na het werk met de bus naar NYC gegaan om daar naar een Halloween feest te gaan! Tot 8 uur ’s ochtends duurde het en de bus terug genomen om 10 uur ’s ochtends dus een nacht in NYC kan heel makkelijk.

Alles is/moet hier groot etc. Maar verder... ik vind het wel relaxed bijvoorbeeld in Georgetown lijkt het net alsof je door A’dam loopt! Washington DC lijkt heel saai (dat dacht ik ook) maar als je hier een tijdje zit, waardeer je het, je kan makkelijk de natuur in, je kan stappen, shoppen en gewoon fietsen op straat! DC is maar 4,5 uur van NY vandaan! Groot voordeel.

Maar qua mensen; het verschil tussen Nederlanders en Amerikanen is natuurlijk dat wij veel nuchterder zijn. Hier is het vaak een beetje nep en ‘keep on smiling’, maar daar prik je op een gegeven moment wel doorheen.

De euro en de dollar tja... in het begin was ik rijk met mijn studiefinanciering maar de Euro zakte ook ineens dus daar is nog maar weinig van over. Aan de andere kant, kan ik des te meer van mijn salaris naar NL meenemen.

Ik heb nog niet echt heimwee gehad naar huis... Natuurlijk heb je soms die momenten als je hoort dat al je vrienden ergens feest hebben gevierd of bijvoorbeeld als iemand ziek is, maar dat is zo weer over. Geef het een uurtje :). Skype helpt veel en is goedkoper, maar op een gegeven moment wordt het allemaal makkelijker en heb je Skype veel minder nodig.

Ben je juist helemaal weg van Amerika en wil je nooit meer terug?

Amerika is apart ik ben blij dat ik ben gegaan. Ik zou wel 3 jaar kunnen wonen in Amerika, maar dan ergens anders. In een andere staat, dichtbij het strand. Het is zeker niet zo dat ik heel mijn leven hier zou willen wonen.

Past Amerika en haar cultuur meer bij jou dan de Nederlandse?

Een beetje.. maar de Nederlanders zijn wel meer open minded... maar ik kan prima mezelf zijn hier.

Waarom moeten studenten dit avontuur aangaan?

Het is een tijd om nooit meer te vergeten. Je zal later spijt krijgen als je niet meer in de gelegenheid bent doordat je getrouwd bent, kinderen hebt etc. Dan kan je niet zo makkelijk weg. Wat ik gaaf vind, is dat ik elk weekend even naar andere staat zou kunnen als ik dat wil. Amerika is zo veelzijdig! In de vakantie een paar dagen miami! Miami is maar 2,5 uur vliegen.

Wat heeft het jou geholpen of wat heb jij tot nu toe overwonnen?
Het was vanaf het begin mijn eigen keuze om te gaan en ik ben het wel gewend om alleen te reizen. Ik heb er vanaf het begin helemaal achter gestaan!

Conclusie?
"Niet denken gewoon doen".
 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!