Home ervaringen Ervaringen - Jolijn

Jolijn "... laat je daar niet door weerhouden, het is mij immers ook gelukt"!

Start spreading the news, I’m leaving today
....

Do you want to be a part of New York? Kies er dan voor om je stage in New York te doen. Hier spreekt een ware deskundige dus neem dit maar van mij aan! Iedereen kent de stad uit films of televisie, maar hoe gaaf is het om er te mogen leven als een echte New Yorker. Ik heb er een jaar gewoond en vertel jullie graag over ‘my big experience’.

 

jolijnVier jaar geleden ben ik vijf dagen in New York geweest. Een vakantie om de stad te verkennen. Eenmaal in mijn laatste jaar van mijn opleiding Facility Management besefte ik dat ik er voor langere tijd heen wilde. Maar ja, hoe ga je dat regelen? Ik ben begonnen als stagiaire en later als Internet & Content manager. Mijn opleiding stimuleert  een dergelijke stage om extra ervaring op te doen. Ondanks dat ik afgestudeerd was en niets meer met school te maken had, hebben ze me toch goed geïnformeerd en meegewerkt aan het opstellen van een formulier dat ik nodig had voor mijn visum.

Binnen mijn opleiding is er een speciaal stagebureau dat studenten helpt bij de zoektocht naar een leuk stagebedrijf. Ze hebben  contacten in het buitenland, maar helaas niet in New York. Ik heb daarom wat rondvraag gedaan binnen mijn netwerk en al snel kwam ik met iemand in contact die in New York voor een hotelketen werkte. Zij gaf mij het advies op websites van Toerisme Bureaus te kijken. Gelijk achter mijn computer gekropen om die website te bekijken. Hier trof ik het email adres aan van de directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Uiteraard heb ik hem meteen een email gestuurd. Hierin liet ik hem weten dat ik een bijna afgestudeerde HBO student was en ik heel graag voor langere tijd in New York wilde werken/wonen.

Ik was druk aan het afstuderen en heb hem gedurende een half jaar op de hoogte gehouden van mijn afstudeer ontwikkelingen. Toen het moment eindelijk daar was en ik officieel afgestudeerd was, heb ik hem daarvan op de hoogte gebracht. Ik mocht mijn CV en motivatie mailen en al snel werd ik in contact gebracht met een collega van hem die verantwoordelijk is voor de stageplekken binnen het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Na een telefonisch interview werd ik gebeld dat ik stage mocht komen lopen. Tijdens het interview werd duidelijk gemaakt dat de stage niet heel veel voor zou stellen. Voornamelijk hield het in dat ik de collega’s zou gaan ondersteunen en achter de receptie zou komen te zitten. Het kon mij allemaal niet zoveel schelen…ik mocht tenslotte naar the city that never sleeps! Het verliep allemaal heel soepel en mocht met leuke projecten meehelpen.

Al snel ging het zo goed dat ze me een tijdelijke baan hebben aangeboden. Ik mocht nog vier maanden langer blijven….lucky me! Ik zou voor 8 maanden gaan, wat uiteindelijk een jaar is geworden. Een collega ging voor een half jaar naar de vestiging in Tokio, vandaar dat ze nog iemand nodig hadden. Ik was niet de enige stagiaire, er was nog een meisje. Die studeerde nog en heeft ook via email contact en een telefonisch interview de stageplek veroverd. Je kan zowel tijdens als na je studie ervaring opdoen in het buitenland.
 

INFORMATIE

Visum regelen
Ik had een I-visum nodig. Dit is een visum voor journalisten en wordt verstrekt aan mensen die in de toeristische branche werken. Ik moest hiervoor naar het Consulaat met allerlei ingevulde formulieren. Ik was super zenuwachtig, maar dit was achteraf helemaal niet nodig. Uiteraard gaat alles volgens strikte regels. Ik heb wel een tijdje moet wachten, maar toen ik uiteindelijk voor het ‘loket’ stond, werden mij alleen wat simpele vragen gesteld. Gelukkig had ik me hier wel op voorbereid en kon ik antwoord geven. Vragen die je kunt verwachten zijn:
•    Wat ga je daar doen?
•    Voor welk bedrijf ga je werken?
•    Voor hoe lang blijf je in de US?
•    Heb je woonruimte?

Kijk voor meer informatie op http://amsterdam.usconsulate.gov/

Kosten
Tijdens mijn periode in New York heb ik, naast mijn werk overdag, opgepast bij verschillende Nederlandse gezinnen. Via via ben ik met hen in contact gekomen. Leuk om bij mensen thuis te komen en uiteraard verdien je er extra geld mee. Tijdens mijn stage periode werd mijn onderdak betaald. Dit was een kleine kamer, maar wel in een zeer goede buurt. Dit noemen ze een Residence en deze heb je voor mannen http://www.kolpingny.org/ en voor vrouwen http://www.thebrandon.org/. Als je op zoek bent naar een kamer/studio kijk dan op www.craigslist.comjolijnCraigslist is een Amerikaanse versie van kamernet. Toen ik echt ging werken, woonde ik in het appartement van mijn collega (werd door kantoor betaald) en kreeg ik salaris.
Gedurende mijn New York periode heb ik aardig wat geld uitgegeven. Een half jaar voor mijn vertrek heb ik heel veel gewerkt en het nodige gespaard. Tevens heb ik geleend van mijn ouders. Als je nog studeert kan je natuurlijk extra lenen bij de IB-groep. Ik wist totaal niet waar ik qua kosten rekening mee zou moeten houden, maar ging uit van 1000 euro in de maand. Dit klopt! Wat ik allemaal deed van dat geld is veel: shoppen, uit eten met vrienden, weekendjes weg (Boston, Niagra Falls, Philidelphia, Washington), museum bezoek, filmpje pakken, stappen, drankjes doen etc. Houd er rekening mee dat drankjes doen veel geld kost. Alcohol is duur. Voor een wijntje betaal je zo 10 dollar.

Kortom, ik heb niet op mijn geld willen letten, want wanneer woon je nog een keer voor een jaar in this amazing city. Ik heb ontzettend veel gedaan, geleerd, gezien en vooral GENOTEN. Het was het geld dubbel en dwars waard!

Communicatie
Zorg ervoor dat je met de juiste persoon in contact komt. Check desnoods eerst het algemene email adres, mits je gelijk gericht kan emailen, voor de naam/functie van de persoon die je nodig hebt. Mocht je lang op antwoord moeten wachten, bel het desbetreffende bedrijf. Je moet er bovenop zitten, anders lukt het je niet. Het is een gigantisch hectische stad waarin iedereen het altijd druk heeft en dus wel wat beters te doen heeft dan emails van mogelijke stagiaires te beantwoorden. Laat je hierdoor niet weerhouden, want de aanhouder wint! Deze manier van communiceren geldt zowel voor een Nederlands als een Amerikaans bedrijf.

Tijdsduur

Ik zou in eerste instantie voor 8 maanden gaan. Klinkt lang, maar achteraf ben ik blij dat ik er een jaar heb mogen wonen/werken. Een vriendinnetje die ik in New York heb leren kennen heeft 7 maanden in New York gewoond en heeft er ook alles uitgehaald. Het is moeilijk te zeggen hoe lang je er moet blijven. Probeer er zeker 6 maanden te zijn. Dit geeft je de kans goed te acclimatiseren en de stad te verkennen. Onderneem veel, de stad geeft je voldoende energie om gewoon door te gaan. Het is zonde om terug te kijken op je New York periode en tot de conclusie te komen dat je er niet alles uitgehaald hebt.

Vrienden
Om vrienden te maken, moet je jezelf proactief opstellen. Ga naar een NL borrel, dit is een borrel waar alle Nederlanders die in New York wonen komen borrelen. Hier kan je goed mensen ontmoeten en naar ervaringen luisteren van mensen die er al langer wonen. Het is een vrij individuele stad waar veel verschillende nationaliteiten wonen. Veel mensen zijn hier om hard te werken en hebben weinig tijd. Maar, er zijn genoeg leuke mensen om vrienden mee te worden!

Website NL Borrels – http://www.nlborrels.com
 

Nederland versus New York

  • Klantvriendelijk versus nuchter - Amerikanen zijn extreem gastvrij en klantvriendelijk. In eerste instantie zal je denken dat dit      ‘gemaaktheid’ is. Misschien is dat ook wel een beetje zo, maar uiteindelijk wen je er aan. Nu ik weer terug ben in Nederland besef ik me dat het niet alleen maar gemaakt was. In restaurants viel het me het meeste op. Men verdient niet heel goed en moet het vooral van de tips hebben. Daar doen ze ook erg hun best voor. Ben benieuwd wat jullie daarvan vinden!
  • Thuis eten versus uit eten - Men eet hier vrijwel altijd buiten de deur. Je kunt overal, maar dan ook echt overal, eten halen. Qua prijs maakt dit ook niet heel veel uit. Daarnaast hebben Amerikanen andere tafelmanieren. Zij eten namelijk nooit met mes en vork, maar alleen met hun vork. Let maar goed op als je in een restaurant aan het eten bent. 
  • Thuis koffie drinken versus ergens koffie drinken - Het is heel normaal om ’s ochtends een koffietje te scoren ipv dit thuis te doen.
  • NS versus MTA - Het openbaar vervoer is top geregeld. Je hoeft nooit lang te wachten en het is goedkoop. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Spoorwegen. 
  • Klein versus groot - Een kleine cola is in New York een grote cola. Bestel dus nooit een grote cola, want dat krijg je nooit op. Dit geldt eigenlijk voor alles. 
  • Sluitingstijden NY versus sluitingstijden NL - Winkels zijn tot laat open. Sommige zelfs de hele nacht door. Soms echt wel handig!

Het is en blijft lastig om voor een HBO student een stage te regelen, aangezien er veel advocatenkantoren, banken etc zitten die veelal met universitaire studenten werken. Laat je hierdoor niet weerhouden, het is mij immers ook gelukt. Je hebt ook nog de andere Toerisme Bureaus en vergeet de vele hotelketens niet. Waarschijnlijk heb ik ook nog andere stagemogelijkheden over het hoofd gezien.
 

Conclusie: Zorg dat je die stage in New York regelt, want het is een FANTASTISCHE stad waar je zoveel leert en ontdekt!

Mocht je nog brandende vragen hebben, mailen kan altijd naar: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Ik ben inmiddels alweer een tijdje terug in Nederland, maar heb uiteraard een weblog bijgehouden. Mocht je meer over mijn ervaringen willen lezen, neem dan een kijkje op: www.jolijninnewyork.waarbenjij.nu  

 

 

Permanent verzekerd met een uitgebreide dekking, Europeesche lang-op-reis verzekering!